טיפול במחלת החניכיים
מחלת חניכיים היא זיהום חיידקי כרוני הפוגע בחניכיים ובמבנים התומכים של השיניים
על הטיפול
מהי מחלת חניכיים?
מחלת חניכיים, הידועה גם כגינגיויטיס או כפריודנטיטיס, היא זיהום חיידקי כרוני הפוגע בחניכיים ובמבנים התומכים של השיניים. זהו אחד ממצבי בריאות הפה הנפוצים ביותר, ואם אינו מטופל,עלול להוביל לאובדן שיניים וסיבוכים חמורים אחרים. מחלת חניכיים מתרחשת בשלבים,כאשר דלקת חניכיים היא השלב המוקדם ודלקת חניכיים כרונית היא השלב המתקדם.
להלן כמה נקודות מפתח לגבי מחלת חניכיים:
- דלקת חניכיים: דלקת חניכיים היא השלב הראשוני של מחלת חניכיים. היא מאופיינת בדלקת של החניכיים הנגרמת מהצטברות פלאק לאורך קו החניכיים. הפלאק הוא סרט דביק המורכב מחיידקים וחלקיקי מזון. סימנים נפוצים של דלקת חניכיים כוללים חניכיים אדומות, נפוחות ורכות שעלולים לדמם במהלך צחצוח או שימוש בחוט דנטלי. עם זאת, בשלב זה הנזק הפיך עם היגיינת פה נכונה וניקוי שיניים מקצועי.
- דלקת חניכיים מתקדמת: אם דלקת חניכיים אינה מטופלת, היא עלולה להתקדם לדלקת חניכיים כרונית. בשלב זה,הזיהום מתפשט מתחת לקו החניכיים וגורם לנזק לרקמות התומכות, לרבות רקמת החניכיים,רצועות החניכיים ועצם הלסת. דלקת חניכיים מובילה להיווצרות כיסים בין החניכיים והשיניים, אשר לוכדים חיידקים ופסולת, ומחמירים עוד יותר את הזיהום. ככל שדלקת החניכיים מתקדמת, היא עלולה לגרום לנסיגת חניכיים, לאובדן עצם, שיניים רפויות ובסופו של דבר לאובדן שיניים.
- סיבות: מחלת חניכיים נגרמת בעיקר מהצטברות רובד חיידקים. עם זאת, גורמים מסוימים מגבירים את הסיכון לפתח מחלות חניכיים, כולל היגיינת פה לקויה, עישון, נטייה גנטית, שינויים הורמונליים (כגון במהלך הריון או גיל המעבר), תרופות מסוימות, מחלות מערכתיות(כגון סוכרת) ומערכת חיסונית מוחלשת.
- תסמינים: סימנים ותסמינים נפוצים של מחלת חניכיים כוללים חניכיים אדומות, נפוחות או רכות, חניכיים מדממות בזמן צחצוח או שימוש בחוט דנטלי, נסיגת חניכיים, ריח רע מהפה מתמשך, טעם רע מתמשך בפה, שיניים רפויות או משתנות, שינויים באופן שבו שיניים משתלבות זו בזו בעת נשיכה, ושינויים ביישור השיניים.
- טיפול: הטיפול במחלות חניכיים נועד לשלוט בזיהום, למנוע נזקים נוספים ולשקם את בריאות החניכיים. טיפולים לא ניתוחיים, כגון אבנית והקצעת שורשים (ניקוי עמוק), מבוצעים לרוב על מנת להסיר רובד ואבנית מתחת לקו החניכיים ולהחליק את שורשי השן. במקרים מתקדמים יותר, ייתכן שיהיה צורך בהתערבויות כירורגיות, כגון ניתוח חניכיים או השתלת עצם, כדי לתקן את הרקמות הפגועות ולחדש את תמיכת העצם האבודה, דבר אשר בדרך כלל מבוצע על ידי מומחה חניכיים(פריודונט)
- מניעה: שמירה על נוהלי היגיינת פה טובה היא חיונית במניעת מחלות חניכיים. זה כולל צחצוח שיניים לפחות פעמיים ביום, שימוש בחוט דנטלי מדי יום ושימוש במי פה אנטי-מיקרוביאליים. בדיקות שיניים סדירות וניקוי מקצועי חיוניים גם לגילוי מוקדם וטיפול במחלות חניכיים.